Onze werkwijze

Wanneer kinderen thuis problemen ervaren en uit huis geplaatst worden, loopt in sommige gevallen hun ontwikkeling vast. In Gezinshuis DrieLuik bieden we de regelmaat en rust die nodig is om weer te groeien. Hierbij kijken we niet alleen naar de lastige vraagstukken, maar juist naar de kwaliteiten én de positieve eigenschappen van een kind. 

Onze visie 

In Gezinshuis DrieLuik zijn we van mening dat een kind dat in de knel zit zonder schuld is. Gedragsproblemen en strubbelingen ontstaan niet in eerste instantie door het kind, maar door de thuissituatie. Natuurlijk zien wij ook de invloed die kinderen kunnen hebben in een vastgelopen situatie. Maar in ons gezinshuis geven we kinderen de ruimte om zichzelf te zijn. Hun persoonlijke kwaliteiten en karakter zijn voor ons het uitgangspunt. Samen met alle betrokken zorginstanties kijken we op welke manier een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Dit doen we in kleine stapjes, op een tempo en manier die past bij het kind. 

Zorgtaken en structuur

Eén van de belangrijkste zorgtaken in ons gezinshuis is dat we kinderen leren om tot rust te komen. Dit doen we door structuur te bieden en kinderen bewust te maken van het belang van een gezond ritme. 

We maken bijvoorbeeld duidelijke afspraken over op tijd naar bed gaan, op tijd weer opstaan en het gebruik van elektronische apparaten. We leggen uit waarom het belangrijk is om je warm aan te kleden en om regelmatig te douchen. Ook geven we kleine, alledaagse taken. Zoals het afruimen van de eettafel of het uitruimen van de vaatwasmachine. 

Deze aanpak lijkt misschien erg vanzelfsprekend. Toch liggen dit soort dagelijkse handelingen voor kinderen uit een gespannen gezinssituatie niet voor de hand. We leren ze hiermee wat verantwoordelijkheid is en ook hoe ze zorg dragen voor hun omgeving. Door als gezinshuisouders consistent te zijn en aandacht te geven, merken kinderen dat ze gezien worden. Dat ze veilig zijn. En dat ze ertoe doen.  

Stimuleren van ontwikkeling

Behalve het bieden van voldoende veiligheid en rust, helpen we kinderen ook met andere zorgtaken. We helpen ze bijvoorbeeld met hun huiswerk, moedigen sport en muzikaliteit aan en ondersteunen ze tijdens het contact met hun ouders.

Daarnaast zijn vrienden en vriendinnen van harte welkom in ons gezinshuis én motiveren we kinderen om de verbinding met familieleden te blijven opzoeken. Bijvoorbeeld met broertjes, zusjes, opa’s en oma’s. Op deze manier ervaren kinderen wat een veilige thuissituatie betekent, en dat ze niet meer op de vlucht hoeven te zijn voor hun gevoelens. 

Wil je een overzicht van alle zorgtaken die we op ons nemen? Lees dan hier meer.

Contact

LOCATIE

Nachtegaalstraat 37,
7211GM Eefde